keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Mitä yhteistä on Milan Barošilla ja David Beckhamilla?

David Beckhamin sopimus pariisilaisen ökyseura PSG:n kanssa jalkapallon tammikuun siirtoikkunan viimeisenä päivänä herätti maailmanlaajuisesti paljon huomiota. Jokaisesta Becksin liikkeestä kirjoitetaan, mutta tällä kertaa kohua lisäsi legendaarisen brittijalkapalloilijan ja -muoti-ikonin päätös lahjoittaa kokonaisuudessaan palkkansa pariisilaisille lasten hyväntekeväisyysjärjestöille. Nykyjalkapallossa poikkeuksellinen ele on tulkittu mediassa monella tavalla. Osa on pitänyt sitä julkisuustemppuna ja arvellut PSG:n taustalla olevien arabisijoittajien haluavan sen turvin siirtää omat likapyykkinsä hetkeksi pois median agendalta, toiset taas ovat kiitelleet Beckhamin yllättävää kädenojennusta.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt toinen samankaltainen tapaus Tšekin jalkapallossa. Viime vuodet Galatasarayta edustanut tšekkihyökkääjä Milan Baroš, jonka monet muistavat vuoden 2004 EM-kisojen maalikuninkuudesta, siirtyi hiljattain takaisin kasvattajaseuraansa Baník Ostravaan Beckhamin PSG-diilin kaltaisella sopimuksella: Barošin palkka lahjoitetaan taloudellisessa kurimuksessa olevan Baníkin junioriakatemialle. Baroš oli ajautunut päävalmentaja Fatih Terimin epäsuosioon Galatasarayssa, eikä ollut pelannut minuuttiakaan tämän kauden Super Ligissa tai juuri edes harjoitellut joukkueensa kanssa. Siirtohuhuissa yli 60 maalia Galatasaraylle neljässä kaudessa takonut hyökkääjä oli edelleen hyvin esillä, ja osoitteeksi veikkailtiin joko italialaista Palermoa tai arabimaita, joka olisikin ollut jalkapallon nykytrendien mukaisesti ikääntyneelle, kovapalkkaiselle pelaajalle se loogisin kohde.

Trendien vastaisesti Baroš kuitenkin valitsi seuran, jossa nousi jalkapalloilevan maailman tietoisuuteen 2000-luvun alussa. Barošilla vaikuttaisi tosiaan olevan Baník sydämessään – kuten ostravalaisseura on seuran pelastamiseen tähtäävässä kampanjassaankin pyrkinyt tuomaan esiin. Kokenut hyökkääjä kävi jo syksyllä pelaamassa Ostravassa hyväntekeväisyysottelun, jonka yhteydessä hän lahjoitti seuralle 40 000 euroa velkojen ja maksamattomien palkojen selvittämiseen. Tammikuussa Baroš kieltäytyi muun muassa Sparta Prahan sopimustarjouksesta, koska ei katsonut voivansa edustaa kotimaassaan muuta seuraa kuin Baníkia. Pelaajasopimusta Tšekin Gambrinus ligan putoamistaistelussa olevan seuran riveihin ei kukaan kuitenkaan osannut odottaa. Siirron yllättävyyttä voisi verrata Kuningas Jari Litmasen paluuseen Lahteen vuonna 2004.

Barošin Baník-siirrossa näyttäisi olevan pelkkiä voittajia. Vaikka pelituntuman puutteesta kärsivä 31-vuotias hyökkääjä ei osoittautuisikaan pelastajaksi myös pelikentillä, tuo hänen taloudellinen tukensa ja näkyvyytensä Baníkille sellaista huomioarvoa, jota rahaa tarvitseva seura kipeästi tarvitsee. Toinen vertailukohta voisikin olla Janne Ahosen paluu mäkihyppääjäksi taloudellisista ja urheilullisista ongelmista kärsivän mäkimaajoukkueen tueksi. Barošille siirto tarjoaa mahdollisuuden uuteen alkuun; olla taas jalkapalloilija.

Kyynikko löytää tietysti kummankin jalkapalloilijan ratkaisun takaa itsekkäitä motiiveita. Varsinkin Beckham, mutta myös Baroš, ovat monimiljonäärejä, jotka ovat uransa aikana ehtineet tienata huiman määrän rahaa. Baroš nosti Galatasarayssa raporttien mukaan 2,7 miljoonan euron vuosipalkkaa, josta puolet hän ehti jo tienata tämän kauden aikana, vaikka työvelvoitteisiin ei kuulunut muuta kuin samppanjan siemailu Galatasarayn vip-aitiossa. Barošin agentin, suomalaisittain hupaisan nimen omaavan Pavel Paskan mukaan sopimus oli rahakkain, jonka hän koskaan kenellekään suojateistaan – joihin kuuluu muun muassa Arsenalin Tomáš Rosický – oli neuvotellut. Baníkin pyyteetön auttaminen muutaman kuukauden ajan tuskin syö juuri miehen säästöjä, ja se luultavasti palauttaa suuren osan kansakunnan entisen sankarin maineesta, joka on kärsinyt viime vuosien vaisujen maajoukkue-esitysten seurauksena. Beckhaminkin kohdalla positiivinen julkisuus on itsensä tuotteistaneelle miehelle monin tavoin tärkeää: sen, minkä Beckham PSG:n palkoissa menettää, saa hän luultavasti muina tuloina moninkertaisesti takaisin. Oma seikkansa on myös hämäräperäisten arabimiljonäärien rooli tapauksen taustalla.

Kyseenalaistaminen ja perimmäisten motiivien löytäminen on tärkeää, mutta liian kyynistä asennetta kannattaa välttää. On aivan mahdollista, että tämänkin päivän huippu-urheilussa vaikuttavat joskus muut arvot kuin raha ja menestyksen tavoittelu kaikin mahdollisin keinoin. Barošilla olisi ollut kaikki mahdollisuudet tehdä winstonbogardet ja nostaa kovaa palkkaa Galatasarayssa kauden loppuun saakka tekemättä mitään, ja Beckham olisi voinut pitää palkkansa itsellään. Maailmassa on lukuisia esimerkkejä urheilijoista, jotka ovat uransa auringonlaskussa keskittyneet tienaamaan ja tuhlaamaan rahaa ja ovat onnistuneet lopulta hävittämään omaisuutensa mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla ja nopealla aikataululla. Ostravassa ja pariisilaisissa orpokodeissa ollaan luultavasti aika tyytyväisiä, että nämä jalkapalloilijat eivät kuulu heihin.

Lopuksi on hyvä muistaa, että siirrot ovat mielenkiintoisia myös urheilulliselta kannalta. Millaisen roolin 37-vuotias Beckham saa PSG:ssä, ja miten henkilökemiat toimivat toisen valovoimaisen pelaajan, Zlatanin, kanssa? Entäpä pystyykö Milan Baroš auttamaan joukkueensa turvaan niin putoamiselta kuin konkurssilta? Ainakin alku on molempien kannalta ollut positiivinen. Beckham on saanut siirtonsa jälkeen PSG:n kovatasoisella keskikentällä peliminuutteja useassa ottelussa ja nousi yllättäen avauskokoonpanoon, kun PSG kohtasi Barcelonan Mestareiden liigan puolivälierien ensimmäisessä osaottelussa viime viikon tiistaina. Lauantain sarjaottelussa Rennesiä vastaan Beckham vaihdettiin sisään tauolla, ja ottelun lopussa hän syötti Zlatanin 2-0 -maalin. Baroš puolestaan viimeisteli reilut kaksi viikkoa sitten uuden tulemisensa kolmannessa ottelussa hattutempun, kun Baník Ostrava kaatoi tärkeässä putoamiskamppailussa kotonaan Hradec Královén, ja on ehdolla Gambrinus ligan maaliskuun pelaajaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti